Company B op patrouille

 

Delta_Dua

 

Op 21 december 2013 werden de Molukse Alphenaren en andere belangstellenden getrakteerd op een wervelende show van theater- en muziekgezelschap DELTADUA. Dit gebeurde in het wijkcentrum “Kaju Putih”, waar ruim 100 bezoekers getuige waren van de opvoering. Het lokale talent Kelly Simaela was eveneens van de partij. In een vogelvlucht kwam 62 jaar Molukse geschiedenis in Nederland en bijna 50 jaar Molukse gemeenschap Alphen aan den Rijn voorbij. Variërend van herhaalde twisten over politieke leiderschap (vandaar de bovenstaande titel van de opvoering) tot de herinneringen aan het leven in en rond de Alphense Molukse wijk. De nostalgie werd versterkt door passende liedjes uit die tijd (die soms uit volle borst door het publiek werden meegezongen), zowel in het Maleis, het Engels (evergreens, soul, blues, rock&roll) maar ook in het Nederlands (Tulpen uit Amsterdam) met zelfs een heuse rap. Vooral de herinneringen rond de Molukse wijk bracht na herkenning groot enthousiasme en veel gelach teweeg. Zoals de rake typering van Opa Smit. Of, het winkelen in de buurtwinkels (Harting, Spar, groenteboer) en in de rijdende toko van gebroeders Verwey, later verruild door Toko Anleda in de Van Nesstraat, nu weer vervangen door de wagen van Si Piet. Of, de grote feesten met Usi Joos als hoofd van de kookploeg. Of, vakantiewerk bij Koeleman en Ruiten Troef met busvervoer van Oom Seth Luhulima of moeders die gingen werken bij de chocoladefabriek De Baronie of het V&D magazijn. Of, sport en spel voor kinderen tijdens de grote vakantie of de volleybal toernooien in andere wijken waar Fadjar aan deelnam. Of, de spontane zangsessies met gitaar tijdens warme zomeravonden in het licht van een lantaarnpaal.

Wat te denken van de wel 20 muziek bands die er hier waren. Of, de wacht die in de wijk gelopen werd tijdens de treinkapingen. Of, het drugsprobleem zoals iedere Molukse wijk in Nederland die kende en dat uiteindelijk werd overwonnen! En, wat te denken van de allereerste Stille Optocht in Nederland in 2001 georganiseerd door actiegroep Maluku Tabakar vanwege de kerusuhan, de onderlinge strijd in de Molukken. Dit alles vatte DELTADUA samen in één, diverse keren gezongen, harde kreet: ALPHEN IS PROUD! SAY IT LOUD!

Er is inderdaad veel in de afgelopen 50 jaar waar wij als Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn met recht trots op mogen zijn. Het was een boeiende avond, die echt de moeite waard was, zeker ook omdat er plannen zijn om hieraan een vervolg te geven. Net als rond 1990 toen Anis de Jong en Nel Lekatompessy de Alphense Molukse toneelgroep Sukarela coachte voor drie jaarlijkse opvoeringen, o.a. in het Parktheater maar ook elders in Nederland.

Als het zover is, geef je dan hiervoor op. Durf jezelf te laten zien, want:

ALPHEN IS PROUD! SAY IT LOUD! ALPHEN IS PROUD! SAY IT LOUD! 

Delta_Dua2

Commentaar van Anis de Jong van DELTADUA:
Wat een leuk verslag. Het geeft duidelijk aan dat de voorstelling niet zozeer op zichzelf staat maar temeer dat het het belang van Alphen ad Rijn aanduidt. En zo hoort het ook! Mooi! 
Misschien als aanvulling: dat DeltaDua juist met ‘Company B op patrouille’ als insteek humor, zelfspot en fantasie de mensen positief wilt prikkelen zonder persoonlijk de spot mee te drijven. Juist door  herinneringen op te halen kweek je respect bij een ieder waarbij herkenning en emoties de ruimte krijgen.
 
En wat een overweldigende opkomst van ca 100 bezoekers! Een  goede start voor de volgende plannen……
Zoals het de sfeer beschrijft vind ik het zelf al compact en evident. Dus inhoudelijk is het prima!

Daarom wil ik namens DeltaDua dank uiten voor de goede ontvangst en verzorging van koffie, broodjes en thee door de vrijwilligers van Stichting Kaju Putih en voor haar facilitaire ondersteuning samen met de organisatie Stichting Jajasan Alphen 1965-2015. George Samallo, Daan Talakua, Elleke Suitela en Emma Talahaturuson die mede het lichtinstallatie en geluidsinstallatie geregeld heeft via Maurits Simaela. En later het warme eten van Daan Talakua. 
Maar zeker ook goede zakelijke afspraken met jullie als organisatie van 50 jaar Molukse gemeenschap Alphen aan den Rijn.